Toimintakertomus

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITON

PUSULAN PAIKALLISYHDISTYKSEN

TOIMINTAKERTOMUS 2021Vuosi 2021 alkoi samalla tavalla kuin 2020 loppui, eli elimme Covid-19 pandemian takia poikkeusoloissa. Yhdistys järjesti kevätkaudella muutamia tempauksia somen kautta sekä onnistui järjestämään joitakin tapahtumia myös ihan livenä. Hallitus kokoontui toimintavuoden 2021 aikana 6 kertaa etänä, 2 kertaa normaaliin tapaan ja 1 kerran niin sanotulla hybridimallilla, riippuen koronarajoitusten sen hetkisestä tilanteesta. Luottamushenkilöille laskettiin vuodelle 2021 yhteensä 280 työtuntia ja yhdistykselle kertyi vapaaehtoistyötunteja reilut 1100!RETKET

Vuonna 2021 pystyimme järjestämään yhden teatteriretken Helsinkiin, kun menimme marraskuussa katsomaan Tatu ja Patu Helsingissä -näytelmää.

TAPAHTUMAT

Kaikkien korona-rajoitusten keskellä onnistuimme järjestämään kuusi tempausta tai tapahtumaa. Ystävänpäivänä 14.2. aloitimme kylän yhteisen jäälinnan rakentamisen Pusulan koululla. Kyläläisiä kannustettiin somen kautta jäädyttämään “jäätiiliä” ja tuomaan niitä omaan tahtiin osaksi jäämuuria. Lisäksi koululla oli ystävänpäivän ajan iso sydän-sabluuna, jossa saattoi ottaa valokuvia. 

Koko perheen Heinähärdellin pidimme 25.7. Kävijöitä oli n. 200, paljon uusia kasvoja ja selkeästi myös lomalaisia. Tapahtuma oli jälleen kerran onnistunut.

3.-4.9. järjestimme yhteistyössä seurakunnan kanssa Nuku yösi ulkona -tapahtuman. Osallistujat, joita oli odotettua vähemmän, kävelivät Pusulasta Iloittuun, jossa oli pientä ohjelmaa, ruokailut ja nukuimme yön teltoissa.

6.9. lähdimme yhteiselle Elämä Lapselle -konserttimatkalle etänä omilta kotisohvilta.

3.10. järjestimme Kekkerit Kirkonkylällä MLL 100+1 vuotta -tapahtuman vuonna 2020 peruuntuneiden koko Suomen lastenjuhlien tilalla. Koska koronatilanne oli rajoitusten poiston myötä taas pahenemassa, päätimme järjestää ulkoilmatapahtuman. Ohjelmassa oli rastirata ja kakkukahvit. Osallistujille jaiomme yhdistyksen heijastimet sekä lapsille MLL 100 -villasukat. Juhlijoita oli todella vähän (mainostaminen myöhässä?) ja niinpä viereisen vanhusten asumispalveluyksikön asukkaat saivat myös nauttia kakusta.  

6.11. järjestimme koko perheen Halloween hiippailun ulkona, koska iso tapahtuma sisätiloissa ei ollut mahdollinen. Toista kertaa järjestettävän hiippailun pääpaikkana toimi tällä kertaa Keräkankareen hiihtomaja. Hiippailureitti kiersi n. 1,1km pituisen lenkin. Sana oli kiirinyt ja mukana oli 320 reitin kiertänyttä osallistujaa, joille jaoimme yhdistyksen kummitus-heijastimet. Tällä kertaa tapahtumassa oli myös puffetti ja tulipaikoilla tulet makkaranpaistoa varten. Säänkin suosiessa tapahtuma onnistui yli odotusten ja kiitokset ja palaute kertoi, että tehty vapaaehtoistyö oli jälleen vaivannäön arvoista. KERHOT 

Perhekahvila oli tauolla vaihtelevan koronatilanteen takia koko kevätkauden. Syyskaudella perhekahvilatoiminnan käynnistämisen esteeksi nousi ongelmat tilankäytön kanssa, eikä toimintaa valitettavasti päästy aloittamaan.

Lasten liikuntakerhot kokoontuivat tammi-maaliskuussa ja syyskaudella tuttuun tapaan Pusulan koululla tiistaisin. Näissä kerhoissa kävijöitä on ollut runsaasti. Jäsenten vapaa perheliikuntatunti sunnuntaisin Pusulan koulun salissa jatkui niin ikään tammi-maaliskuun ja syyskaudella marraskuun loppuun saakka.MUU TOIMINTA

Kipinäkassi -projektia jatkoimme ja vuoden 2021 aikana kasasimme ja toimitimme neuvolalle jaettavaksi 25 Kipinäkassia. Alueen uusille vauvoille jaettavasta Kipinäkassista löytyy esitteitä, vaippoja, vitamiineja ja villasukat vauvalle sekä ensisynnyttäjien kassista myös aikuiselle.

Yhdistys toimitti Pusulan koululle 120 Orvokkia istutettavaksi ja ilostuttamaan koko kylää kesän ajaksi.

Tukioppilastoiminta on ollut melko vähäistä Nummen yhtenäiskoulussa, mutta sen tukemista on jatkettu. Lisäksi lahjoitimme kaksi Reilu kaveri -stipendiä jaettavaksi yläkoulunsa päättäville luokkakavereiden äänestämille oppilaille.

Kesäkuussa järjestimme neljän päivän mittainen lasten liikunnallinen kesäleirin Pusulan koululla yhteistyössä Lohjan Liikuntakeskus Oy:n ja muutaman vapaaehtoisen liikunnanharrastajan kanssa. Leiriläisiä oli yhteensä 24. Ruokailut hoituivat paikallisissa lounasravintoloissa.   

Elokuussa koulujen alkaessa yhdistys järjesti suojatiepäivystyksen kolmena aamuna Pusulan koulun lähiympäristössä.

Iltojen pimetessä oli taas heijastinpuun aika. Aktiivisen kyselyn ansiosta, saimme runsaasta heijastimia eri yrityksiltä ja yhdistyksiltä vietäväksi heijastinpuuhun, josta niitä sai ottaa hihaan tai kassiin roikkumaan. 

Joulun alla organisoimme jo yhdeksännen kerran Lohjan Nuorkauppakamarin Joulupuu hyväntekeväisyyskeräyksen yhdessä kyläkauppakeskus pikkuOmenan kanssa. Keräyksessä saadut lahjat jaettiin Pusulan ja Nummen alueen vähävaraisten perheiden lapsille. Vuonna 2021 lahjatoiveita kertyi 97kpl.

Joulupuu -keräyksen lisäksi jaoimme myös Hyvä Joulumieli –lahjakortit alueen lapsiperheille yhteistyössä seurakunnan, neuvolan ja koulujen kanssa. VARAINHANKINTA

Avustukset eri säätiöiltä ja yhdistyksiltä sekä arvontapalkinnot paikallisilta yrityksiltä ovat olleet jäsenmaksujen ohella tärkeimmät varainhankintatavat kuluneena vuotena. Lisäksi saimme tuloja Vappupallojen Drive-in myynnillä, Heinähärdellistä ja Halloween hiippailun puffetista. 

JÄSENHANKINTA

Jäsenyyden eduista on kerrottu tapahtumien, kerhojen ja tilaisuuksien yhteydessä. Toimintavuotena 2021 yhdistyksen jäsenmäärä oli 135 jäsentä, joista aikuisjäseniä oli 86 henkilöä (vähennystä vuoteen 2020 -2). TIEDOTTAMINEN

Reaaliaikainen tiedottaminen tapahtui yhdistyksen Facebook-sivun kautta. Myös nettisivut pyrittiin pitämään ajantasalla. Vuonna 2021 perustettiin Some-työryhmä ja aktiiviseen käyttöön yritettiin ottaa myös Instagram, jota erityisesti nuoremmat aikuiset käyttävät. Sosiaalisen median käyttö vaatii kuitenkin todella aktiivista toimintaa ja sen suhteen ollaan vielä lapsen kengissä.

Jäsenille lähetettiin yksi jäsenkirje. Lisäksi tapahtumien mainoksia vietiin kauppojen ilmoitustauluille sekä kirjastoon, päiväkodille ja kouluun. Sanomalehdet ovat julkaisseet kiitettävästi lähetettyjä puffeja ja järjestöpalstalla tiedotteita sekä ovat tulleet tekemään juttuja tapahtumistamme.